Zelf rookmelder installeren

Zelf rookmelder installeren

Kies de locatie

Aangeraden hierbij is dat de rookmelder hoog op de muur of op het plafond, uit de buurt van ramen en deuren, wordt gemonteerd. Rook vult de kamer van  boven in de kamer naar beneden. Een hoge positionering zorgt dus voor een eerdere detectie. Idealiter wordt een rookmelder geplaatst minstens 10 centimeter van de muur vandaan als deze op het plafond gemonteerd wordt, en 10 centimeter van het plafond bij een muur-installatie.

Beste plekken in huis

Het is belangrijk om een detector te installeren in de buurt van slaapkamers en hallen. Een koolstofmonoxidemelder dient geplaatst te worden in de buurt van verwarmingsplekken, zoals in de buurt van een cv ketel. Een rookmelder kan het beste niet in de keuken geïnstalleerd worden om valse alarmen te voorkomen. Ook is het bij installatie vereist om minimaal een meter van stoom afgevende plekken zoals een badkamer of keuken vandaan te zitten.

Onderhoud en testen
  • Test tenminste 1 keer per maand uw rookmelder. In de meeste gevallen is hiervoor een testknop op de rookmelder voorzien.
  • Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met uw stofzuiger. 
  • Vergeet ook niet om de batterijen tijdig te vervangen. Alle rookmelders geven een waarschuwingssignaal als de batterij leeg begint te raken door middel van een piepsignaal. Een batterij gaat gemiddeld 1 jaar mee. 

Tip: Als je de batterij plaatst, plak dan meteen een datumstickertje op de rookmelder. Zo weet je altijd wanneer hij voor het laatst vervangen is.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres zal niet zichtbaar zijn.